Hoppa till innehåll

Cockerns mentalitet och funktion

Cocker Spanielklubbens konferens om Cockerns mentalitet och funktion, 24-25 april 2011

(Foto: Gunilla Schuber, text: Siv Gåling, Bodil Lignell och Gunilla Schuber)

Cocker Spanielklubben ordnade en mycket lärorik och trevlig tvådagars konferens vid Fiskeboda konferensanläggning i Södermanland vid sjön Hjälmaren. Föreläsare var Lars Fält, etolog, Paul Andersson, jaktprovsdomare och Torbjörn Augustinsson, jaktansvarig inom SSRK. 25 st. deltagare från vårt avlånga land. God uppslutning från Stockholms Cockerklubb. Annika Olsson, Anneli Sundqvist och Terese Brandwold, kursansvariga, hade samordnat temadagarna. Logi, frukost, lunch samt en mycket trevlig och gemytlig grillkväll ingick.

Dag 1

Samling kl. 9.30 med kaffe och kaka. Därefter var det dags för föreläsningar i ämnet; cockerns jaktliga egenskaper, av Paul Andersson och Torbjörn Augustinsson.

Vi började med ”vad är typiska spanieldrag” och spanielns historia från medeltid till nuläge. Hur man från början avlade endast på jaktliga egenskaper med god arbetsvilja, att kunna söka och stöta upp småvilt under längre tid. Jaktproven kom till när utställningarna började på 1800-talet. Därefter gick Paul och Torbjörn igenom hur cockern jobbar i dag, jaktlikt både på prov och i praktiken. De berättade dels om hur de nya jaktprovsprotokollet kommer att se ut, samt dels om kommande jaktprovsregler.

Efter denna intressanta föreläsning var det dags för påsklunch i Herrgårdens Restaurang. Buffé med all den påskmat som hör till traditionen. Fin matsal och vackert dukat bord. Hundarna fick snällt sitta i bilen med öppen bagagelucka, eftersom det var sommarvärme. Mätta och belåtna var det återsamling för bilfärd ut i skogen, där vi fick se praktisk demonstration av cockern i arbete.

Avslutning av dagen med kaffe och sammanfattning med frågestund.

Grillkväll i det fria: Annika, Anneli och Terese hade förberett ett härligt ”grillbord”. Var och en fick trä sitt grillspett med marinerat kött och olika grönsaker. Till det en härlig sallad, ugnsbakad potatis och hembakat bröd. Mysig grillning sittande på stockar framför brasan. En härlig kväll där det fanns stor plats för umgänge. Roligt också att lära känna varandra från olika lokalklubbar. Mörkret faller och det blir dags för några timmars sömn.

Dag 2

Kl.7.30 God morgon med en välordnad frukost av de kursansvariga. Prick kl.8.15 börjar föreläsning av Lars Fält i ämnet; Hundars mentalitet i allmänhet och MH i synnerhet, samt ”önskecockern”. Lars Fält började med att presentera sig och berätta om sin gedigna erfarenhet av hundar bl.a. har han arbetat med spaniel som narkotikahundar på Kuba. Han har också varit med om att utforma MH-testerna från början och till hur dom ser ut idag. Rädslor och aggressivitet var en punkt som togs upp och som man bör tänka på i avelsarbetet. Vi vill ju ha glada och tillgängliga hundar. Detta är ett litet axplock av allt som togs upp under dagen.

Denna konferens gav många aha-upplevelser och visar att cockern verkligen är en allroundhund.

Kaffe och avlutning.

Ett stort varmt tack till Annika, Anneli och Terese för dessa trevliga och intressanta dagar.


April när vitsippsbackarna är som vackrast


Torbjörn Augustinsson och Paul Andersson inför den praktiska ”jaktdemonstrationen”


Så här arbetar en jaktcocker


Anneli Sundqvist, en av arrangörerna, med sin duktiga cockerflicka


Lars Fält föreläste utomhus på eftermiddagen dag 2


Möte; ett av momenten som ingår i mentaltest