Hoppa till innehåll

Hur går en utställning till?

Inofficiella och officiella utställningar

Det finns två typer av hundutställning, officiella och inofficiella. De officiella anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) eller någon av dess specialklubbar. De är endast öppna för av SKK-registrerade hundar. Där dömer endast auktoriserade domare och resultatet stambokförs, vilket betyder att Svenska Kennelklubben registrerar och arkiverar dem.

De inofficiella utställningarna anordnas av olika hundklubbar och domarna där behöver inte vara auktoriserade. Resultaten från dessa utställningar sparas inte. De brukar vara en utmärkt träning för nybörjare i hundsporten och även för nybörjarhundar.

Varför utställning?

Många tycker det är intressant att få en objektiv bedömning på hur deras hund motsvarar rasstandarden utseendemässigt (exteriört). Det är viktigt att komma ihåg att den perfekta hunden inte finns och aldrig kommer att finnas.

Den rara hund man har med sig till utställningen fortfarande är lika rar och älskad när man åker hem, vad domaren än tycker. Det är naturligtvis roligt att träffa andra hundägare med samma ras som du själv har. Kanske träffar du din hunds syskon, föräldrar eller uppfödare.

Första utställningen upplevs lätt som stressig och rörig. Det är därför en god idé att först träna hunden med en Handler – en professionell person inom utställningsträning/ringträning. Handlern lär ut, hjälper och visar och berättar hur just din hund kommer till sin bästa fördel. Sedan är det bara att träna och träna. Börja sedan med att delta i en mindre utställning, gärna utomhus, där det oftast inte är lika trångt som på en del inomhusutställningar.

Du ska köpa ett matchande utställningskoppel till hundens päls som är lite tunnare och kortare än ett vanligt koppel. Det gör det lättare att kontrollera hunden och stör inte så mycket som exempelvis en vanlig halslänk. Det kostar inte särskilt mycket och finns att köpa på utställningsplatsen eller hos din Zoo-handlare.

Förbered dig själv

Självklart behövs ingen speciell klädsel för att ställa ut hundar, men även för dig gäller ”hel och ren”. Bekväma skor är naturligtvis ett måste. Tänk också på att inte ha kläder som flaxar och därmed stör hunden när ni springer. Har du en svart hund är det svårt för domaren att se hundens rörelser om du har svarta byxor. Väldigt grälla färger är inte att rekommendera.

Lär hunden att………

Stå under hela bedömningen. Därför skall du självklart träna på det också. Att få en hund att sitta är lätt, att får den att stå är svårare. En Cocker bedöms även stående på ett bord.

Hunden skall också röra sig, en del domare vill att ni springer i en triangel, en del i en cirkel. I båda fallen vill domaren se hunden i trav. Tempot ska inte vara för högt utan anpassat så att hunden rör sig lätt och ledigt utan stressa eller spänna sig. Det är ingen hastighetstävling! Hunden ska alltid springa på din vänstra sida.

Domaren öppnar munnen på hunden för att kontrollera bettet och tänderna. Domaren känner också igenom hunden från nos till svans. Därför bör du träna på att själv kontrollera tänderna på din hund samt känna igenom hunden. Detta är också bra hälsokontroll på din hund; du känner om den luktar illa ur munnen och du känner om den har några knölar, sår eller fästingar. När hunden vant sig vid att du själv visiterar hunden ska du låta någon annan, kanske någon hunden känner, göra likadant. Går det bra kommer det säkert också att gå bra när domaren skall göra det på utställningen.

Kom ihåg! Vaccinationsintyget skall alltid vara med och visas upp!

SÅ GÅR DET TILL PÅ HUNDUTSTÄLLNING

SKK:s regler och bedömningsgång i sammandrag se här >>

REGLER FÖR UTSTÄLLNING MED SUPPLEMENT SOM GäLLER FRÅN 2015-01-01

Se SKK:s regler här >> och supplement här >>