Hoppa till innehåll

Recept på hundkex och hundgodis

av Jeanette Norén

Ostgodisar

3 dl grovt mjöl av valfri sort
1.5 dl riven ost
1.5 dl kokta ärtor och/eller morötter (billiga burkärtor det funkar perfekt)
220 gr margarin
mjölk eller vatten efter behov (så att det går att forma massan till en rund boll)

Blanda det rumstempererade margarinet med osten tillsätt ärtor o morötter, i matberedare så det blir finhackat. Tillsätt mjölet och så pass mycket vätska så att det går att forma massan till en rund boll. Ställ kallt i ca 1 timme. Forma till längder eller kavla ut degen till ca 0.5 cm tjocklek längderna skär du i runda slantar ca 1 cm eller så stansar du ut den kavlade degen i fina formar/figurer. Baka i ugnen ca 15 minuter i 225°. Dom ska vara gyllenbruna. Låt svalna. Förvaras i frys eller i kyl en vecka.

Tonfiskgodis

3 dl grovt mjöl av valfri sort
1 liten burk tonfisk i vatten
(eftersom det är hundgodis kan man köpa kattmatsburken ”Kattuna” billigare och ändå tonfisk)
1.5 dl kokta ärtor och/eller morötter (billiga burkärtor funkar perfekt)
220 gr margarin
mjölk eller vatten efter behov (så att det går att forma massan till en rund boll)

Blanda det rumstempererade margarinet med tonfisken tillsätt ärtor o morötter, i matberedare så det blir finhackat. Tillsätt mjölet och så pass mycket vätska så att det går att forma massan till en rund boll. Ställ kallt i ca 1 timme. Forma till längder eller kavla ut degen till ca 0.5 cm tjocklek längderna skär du i runda slantar ca 1 cm eller så stansar du ut den kavlade degen i fina formar/figurer, ta gärna en annan form så vet du vilket godis det är. Baka i ugnen ca 15 minuter i 225°. Dom ska vara gyllenbruna. Låt svalna. Förvaras i frys eller i kyl en vecka.


Tonfiskgodis

Leverkex

5 msk kokt lever som är smulad
7 dl grahamsmjöl
1 ägg
100 gr margarin
tillsätt 1 dl vatten

Knåda ihop till en deg och kavla sedan ut degen till en platta och skär tärningar som läggs på en plåt och gräddas i 30 minuter i 175°. OBS! Degen ska inte vila för då blir den ohanterlig.

Hundkex utan vetemjöl

För de hundar man inte vill ge vetemjöl finns detta recept.

7-8 dl korn eller rågmjöl
2.5 dl majsmjöl
2.5 dl havregryn
3.5 dl varm buljong
0.5 dl olja
2 ägg
2.5 dl riven ost

Blanda havregryn och olja. Häll över varm buljong och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bord. Skär ut kex o lägg på en plåt. Grädda i 150° i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt gärna kexen stå kvar över natten för torkning.

Lycka till med baket!